maanantai 10. helmikuuta 2014

Korujen hoito-ohjeita (+ mahdolliset korjaukset)


Kun koruja säilyttää oikein ja panostaa niiden hoitoon sekä puhtauteen, koruista on iloa mahdollisimman pitkään, vaikka mikään koru ei valitettavasti ole ikuinen. Tässä muutamia yleisiä vinkkejä, jotka auttavat pitämään korut kauniina pidempään.
Käyttö

Ole varovainen koruja käsitellessäsi, sillä esim. lasihelmet (varsinkin särölasihelmet) ja kivihelmet ovat helposti särkyviä ja rikkoutuvat helposti pudotessaan esimerkiksi lattialle. Ethän riuhdo tai kisko koruja, varsinkaan vaijerikoruja - vaijeri voi katketa.

Älä kastele koruja turhaan. Koru pitää ottaa pois ennen suihkuun tai uimaan menoa ja tiskatessa. Jumpatessa ei korua myöskään kannata pitää, sillä hiki kuten likakin kuluttaa metallipintaa ja esim. hopeoinnin alla oleva kupari tulee näkyviin. Ethän jätä korua yllesi mennessäsi nukkumaan!

Korut eivät pidä myöskään kuumuudesta, joten poista koru ennen saunomista ja auringon ottamista. Myös aurinkovoide voi tummuttaa korun.

Muista aina laittautuessasi, että koru puetaan ylle ihan viimeiseksi, muun ehostamisen jälkeen. Tämä siksi, ettei korun pintaan joutuisi parfyymiä, hiuslakkaa, voiteita yms. Kosmetiikassa on kemikaaleja, jotka tummentavat metalliosia ja voivat pilata esim. makeanvedenhelmiä. Värjätyistä kivi- ja mv-helmistä saattaa lähteä väriä, jos ne joutuvat kosketuksiin esim. hajuveden tai kostean ihon kanssa. Suihkuta hajuvettä mieluiten sellaiseen kohtaan kehoa, jossa et korua käytä.

Suosittelen ottamaan avainkorun kaulasta oven avaamisen ajaksi, ihan vain varmuuden vuoksi, ettei pääse käymään köpelösti. Muistathan myös, että avainkoru ei kestä ihan mahdottoman ison avainnipun painoa. 


Säilytys

Koruja (varsinkin sellaisia, joissa on hopeoituja tai kullattuja osia) kannattaa säilyttää hapen ulottumattomissa (esim. Minigrip-pusseissa) silloin, kun ne eivät ole käytössä. Näin metalliosat eivät tummu niin helposti.

Koruja olisi hyvä säilyttää myös yksittäin eli erillään toisistaan, jotta eri korut eivät hankaudu toisiaan vasten ja naarmuunnu.

Auringon valo haalistaa joitain värjättyjä helmiä todella helposti, joten koruja kannattaa säilyttää valolta suojattuna.

Vaijerikoruja (koruvaijeriin tehdyt korut) ei saa kieputtaa pienelle kasalle, sillä vaijeri menee helposti mutkille ja voi jopa katketa mutkakohdasta. Voit kiepauttaa vaijerikorun kaksinkerroin, mutta vältä enempää kipertämistä, jos mahdollista.


Hoito ja puhdistus

Tärkeintä korun käyttöiän pidentämisen kannalta on pitää koru puhtaana. Silloin koru säilyy kauniina pidempään. Epäpuhtaudet syövyttävät korunosia myös silloin, kun korua ei käytä.

Puhdista korut säännöllisesti käytön määrästä riippuen. Usein käytettävät korut voi puhdistaa kerran viikossa, harvemmin käytettävät esim. kerran kuukaudessa. Epäpuhtaudet korun pinnalta voi puhdistaa vaikkapa miedolla astianpesuaineella. Jo pelkkä pehmeällä liinalla pyyhiminen poistaa enimmät liat.

Hopeoituja korunosia voi puhdistella varovaisesti hopeanpuhdistusliinalla. Metalliketjujen ja muiden metalliosien puhdistukseen voi käyttää myös nestemäistä hopeanpuhdistusainetta, kunhan koru huuhdellaan ja kuivataan hyvin sen jälkeen. Helmet eivät saisi joutua kosketuksiin puhdistusaineen kanssa, sillä vahvat aineet voivat vaurioittaa helmiä. Varo hankaavia hopeanpuhdisliinoja ja -aineita - hopeoinnin alla oleva metalli tulee esille kovan hankauksen tuloksena.

Kullattuja koruja ei saa puhdistaa hopean puhdistusaineella. Kullatun pinnan puhdistus onnistuu parhaiten esimerkiksi käsiastianpesuaineella.

Kupari- ja messinkiosia voit puhdistaa esim. Dr. Beckmanin Metallinpuhdistajalla. Tämä aine sisältää myös vahaa, joka suojaa metalliosia tummumiselta. Myös SC Johnson valmistaa edullisia puhdistusaineita eri metalleille. Messinki ja kupari kirkastuvat tehokkaasti myös valkaisevan hammastahnan avulla!

Jos haluat välttää hopeoinnin/ kultauksen kulumisen, voit suojata pinnoitetut korunosat korulakalla tai kirkkaalla, värittömällä kynsilakalla.

Lasihelmet on hyvä öljytä silloin tällöin (esim. vauvaöljyllä) jotta ne pysyvät kirkkaana. Anna öljyn imeytyä muutaman tunnin ajan, pyyhi ylimääräinen pois ja kiillota lopuksi helmet. Puuhelmet puhdistuvat parhaiten hellävaraisesti mikrokuituliinalla pyyhien. Älä hankaa liikaa!


Korjaukset

Hellävaraisella käsittelyllä ja hoidolla korujeni pitäisi kestää käytössä vuosia, mutta mikään ei tietenkään ole ikuista. Jos koru sattuu rikkoutumaan, ota rohkeasti yhteyttä - joissain tapauksissa saatan ottaa korun korjauksesta tai muokkauksesta pienen maksun, mutta yleensä huoltotyöt kuuluvat palveluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi piristää päivääni. ♥